Filmin konusu Almanya'da yaşayan emekli ve dul olan Ali'nin(Tuncel Kurtiz) yalnızlığını gidermek amacıyla hayat kadını olan Yeter(Nursel Köse) ile ilişkisi ile başlar. Ali'nin oğlu Nejat(Baki Davrak) ilk başlarda Yeter'in mesleğinden dolayı bu birlikteliğe karşı çıkıyor ama Yeter'in bu işi Türkiye'de okuyan kızı Ayten(Nurgül Yeşilçay) için yaptığını öğrenince düşünceleri değişiyor. Yeni yeni ısınmaya başladığı Yeter'in ani ölümü Nejat'ı Yeter'in kızını bulmaya İstambul'a gönderecek ve aynı zamanda Ayten'in 1 Mayıs olaylarında gerçekleştirdiği siyasi olaylardan dolayı Almanya'ya gitmesi ortaya birbiriyle iç içe geçmiş hikayeleri kesiştirecektir.
Film 3 bölümden oluşuyor.İlk bölüm Almanya'da 2.Bölüm Almanya ve Türkiye'de son bölüm ise Türkiye'de geçiyor. Yaşamın Kıyısında filminin başarıya ulaşmasında bana göre en önemli etken Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının sıkıntılarından Türkiye'de gerçekleşen sol siyasi olaylara kadar geniş bir yelpazede insan yaşamına dokunmasından kaynaklanıyor. Burada ki insan yaşamına dokunmayı ana karakterlerin birbiriyle kesişmiş paralel hayat hikayeler ile gerçekleştiriyor.
Yaşamın kıyısında filmi birbiriyle kesişen farklı hayatların hikayeleri ile birlikte Shantel ve Kazım Koyuncu'nun eserlerinin yer aldığı Soundtrackı ile birlikte Tuncel Kurtiz'in Ali rolünde verdiği oyunculuk dersi bu filmi izlemeye değerli kılıyor. Ayrıca bu film Fatih Akın'a 2007 Antalya Altın Portakal ve Cannes film festivallerinde en iyi yönetmen ödülünü kazandırmıştır.